Mijn kwaliteiten

“Wat ben je waard?”
“Wat heeft een bedrijf, een onderneming, een instituut of een organisatie aan jouw kwaliteiten?”
“Wat is je persoonlijke toegevoegde waarde?”

– Ton Capello, docent Organisatie Analyse

 

Het onderscheidend vermogen

De bovenstaande vragen werden mij gesteld tijdens een college van Ton Capello, docent Organisatie Analyse. Aan de hand van reflectie heb ik geprobeerd om deze vragen voor mijzelf te beantwoorden. Ieder persoon heeft kwaliteiten. Kwaliteiten zijn eigenschappen; het zijn persoonskenmerken die los staan van wat we hebben aangeleerd. Het hebben van Kwaliteiten is niet hetzelfde als het hebben van vaardigheden. Kwaliteiten heb je meegekregen bij de geboorte, deze kunnen worden gebruikt en ontwikkeld. De kunst is om ze te ontdekken en ze juist in te zetten. De vraag is wat je er uiteindelijk mee doet en in hoeverre je het ontwikkelt. Mijn kwaliteiten zet ik in om vaardigheden te verwerven en te ontwikkelen. Hieronder heb ik enkele kwaliteiten en mijn kernkwaliteiten inzichtelijk gemaakt. Mijn kernkwaliteiten heb ik toegelicht. Hieruit zal duidelijk worden hoe ik waarde toevoeg voor een organisatie.

 

Mijn kwaliteiten

 •  Behulpzaam & hulpvaardig
 •  Loyaal 
 •  leergierig 
 •  Sociaal vaardig 

 • Klantgerichtheid 
 • Overtuigingskracht
 • Communicatief
 • Verbindend     

 •  Ondernemingszin 
 •  Actief & bezig  
 •  Creatief
 •  Intrinsiek gemotiveerd   

 •  Enthousiast    
 •  Zelfkennis 
 •  Prestatiegericht  
 •  Flexibel 

Mijn kernkwaliteiten

Ad rem Energiek Loyaal & betrokkenheid Doelgericht Verbinder

 

Persoonlijke kwaliteiten
Als het gaat om mijn toegevoegde waarde, dan weet ik van mijzelf dat ik behulpzaam ben en sociaal vaardig. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en heb door mijn sterke communicatieve vaardigheden ook geen problemen met het maken van nieuwe contacten. Omdat ik behulpzaam ben, ben ik snel bereid een ander te helpen, de weg te wijzen, te ondersteunen of te steunen.Ik heb een hoge mate van zelfkennis, dat wil niet zeggen dat ik alles weet van mijzelf, integendeel! Ik heb tijd en moeite geïnvesteerd om te achterhalen welke activiteiten en welke personen mij energie kosten of energie geven!


Zakelijke kwaliteiten
Naast persoonlijke kwaliteiten zijn zakelijke kwaliteiten ook belangrijk. Ik heb de laatste jaren mijn kwaliteiten voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Ad rem  
Wat is ad rem precies? Iemand die ad rem is heeft argumenten die ter zake doen. Ik kan direct, onmiddellijk, meteen en spontaan met een antwoord, opmerking of weerwoord komen. Sta zelden met de mond vol tanden en heb meestal mijn woordje klaar. Heb meteen een snedig en gevat antwoord dat er toe doet, kan met een gevatte, snedige of geestige opmerking de weerstand of tegenspraak van de ander soms met één zin elimineren. Ik wil treffend zijn, raak en gepast in de verwoording. Kan scherpzinnig uit de hoek komen.

Energiek  
Energiek betekent ten diepste ‘vol energie’.  Wie vol energie is, komt uiteraard krachtig over. Het kan ook nog eens aanstekelijk werken. Ik ben actief, bezig en levenslustig en mijn gedrevenheid is voelbaar.  Kwiek en vitaal, sprankelend en fris. Ondernemend, initiatiefrijk en opgewekt.

Loyaal & Betrokkenheid  
Ik ben loyaal aan de organisatie waar ik werk (organisatieloyaliteit). Dat betekent dat ik mij (moreel) verbonden voelt met mijn werkgevers of oprichters en collega`s. Ik heb oog voor de belangen van een ander en laat een ander niet snel er alleen voor opdraaien. Ik heb hart voor de zaak. Ik leeft mee, ik denkt mee en nog belangrijker: ik voel mee. Het kenmerk van betrokkenheid is dat het van binnenuit komt. Ik heb belangstelling voor andere mensen of wat er in de wereld gebeurd.  

Doelgericht
Doelgericht werken is dat ik mij richt op de doelstellingen. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan.  Doelen zal je moeten stellen op de juiste wijze. Dat kan zakelijk zijn op organisatieniveau (organisatiedoelen), op teamniveau (teamdoelen) of op persoonlijk niveau (persoonlijke doelen). Dat betekent dat ik mij niet laat afleiden door zijpaden, tegenslagen, tegenwerking, afleidingen, tijdverspillers of wat dan ook als ik mijzelf een doel heb gesteld.  Doelgericht werken vraagt dus focus op doelen en resultaat.

Verbinder  
Een verbinder is in staat om een relatie op te bouwen met andere mensen. Ik ben empathisch en begripvol ingesteld en heb een goed inlevingsvermogen. Anderzijds kan ik ook delen, durf ik mij kwetsbaar op te stellen en durf mijn gevoelens te tonen. Hierdoor ben ik goed in netwerken. Netwerken is zorgen dat je een gunfactor krijgt. Netwerken gaat niet over scoren en zeker niet over alleen maar nemen!

 

Werkhouding
In mijn opvoeding kreeg ik drie waarden nadrukkelijk mee van mijn ouders. ,,Stefan als je iets wilt, zal je er voor moeten werken! Wees productief”.  ,,Stefan als je iets doet, zorg dan dat je niemand tot last bent, tegendeel, wees behulpzaam”.  De andere waarde was het goede fatsoen. Wat betreft zakelijke afspraken en gebruiken. Éen onderdeel daarvan is het ‘goede fatsoen’. Ik vind het niet meer dan normaal om afspraken na te komen, professioneel en eerlijk te zijn en op tijd te komen.  Ik begin in een organisatie dikwijls onder aan de lader om mee te kijken wat er zich afspeelt op de werkvloer. Hierin ben ik niet betweterig en eigenwijs! Ook heb ik mij nooit te goed gevoeld voor wat van werk of activiteiten dan ook Heb altijd de wil gehad om te willen werken
Door deze werkhouding benut ik mijn tijd effectief, ga ik met veel plezier naar het werk en vind ik het vaak jammer dat de werkdag erop zit! Op deze manier wil ik later goed kunnen samenwerken, in een team met mensen die allemaal doen waar zij goed in zijn, zodat het werk succesvol en leuk blijft! Wanneer je op deze manier werkt levert het energie op, in plaats van dat het energie kost. Zo wordt werken leuk. En dan krijg je er nog geld voor ook.